Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Z kroniky obce arrow Dedina roka 2011 - prezentácia obce 14. 9. 2011
Dedina roka 2011 - prezentácia obce 14. 9. 2011
Napísal Ivan Kadlečík   
14. 09. 2011

Prezentácia obce Cigeľ hodnotiacej komisii súťaže Dedina roka sa konala v stredu 14. 9. 2011 – bolo potrebné obhájiť pred piatimi členmi komisie všetky fakty a tvrdenia, obsiahnuté v osemstranovej prihláške našej dediny, ukázať dôležitým hosťom naše najlepšie stránky krajiny, prírody, spoločenského života, kultúry a športu. Súťaží 21 obcí z rôznych krajov Slovenska, ale z hornej Nitry sme sa prihlásili ako jediní a podporiť našu kandidatúru prišiel pán Ing. Vladimír Buzalka, riaditeľ úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja, videoreportáž priniesla Regionálna televízia Prievidza v Novinách č. 37 zo 16. septembra. 

Predstavili sme Cigeľ ako banícku obec, ako malebnú podhorskú obec, ako partizánsku obec, ako obec s aktívnymi a šikovnými obyvateľmi, ktorí dokážu úspešne organizovať miestne, regionálne aj celoslovenské podujatia... Celý Cigeľ sa posnažil, v súlade so siedmimi kategóriami súťaže sa nám azda podarilo Cigeľ prezentovať takto: Starostlivý hospodár, Ako maľovaný, Klenotnica tradícií a pamiatok, Súdržná pospolitosť, Partnerské vzťahy vnútri a navonok, Štedrý a pozorný hostiteľ, Záhrada hornej Nitry. Vďaka patrí všetkým, ktorí pomohli naplniť trojhodinový scenár: Privítanie, Hudba, spevy a kroje, Prehliadka kultúrneho domu a úspechov obce, Videoprezentácia, Izba revolučných tradícií, Vlek a vodná nádrž, bytovky a domy v Ukladišti, kostol, kaplnka sv. Floriána, Jednota, Súkromné múzeum rodiny M. Mjartana v Trvajeje dvore, Pekáreň, Ihrisko, Program detí MŠ a ZŠ, Multifunkčné ihrisko, Pohostenie a zábava v Šenku.

Cieľom celonárodnej súťaže je preveriť úspešnosť fungovania Programu obnovy dediny na Slovensku, povzbudiť obyvateľov k aktívnej účasti na rozvoji svojho domova, zdôrazniť tradície a rozmanitosť kultúry a krajiny vidieckych regiónov, priblížiť snahy obnovy slovenských dedín európskej úrovni a upevniť postavenie vidieka v politike a spoločnosti. Hlavnou myšlienkou je zachovanie tváre a duše dediny.

Členovia OZ Vrchvoda sa veľkou mierou zapojili do prác súvisiacich s účasťou obce Cigeľ v súťaži, najmä kvôli súladu cieľov a zamerania nášho OZ s cieľmi a s hlavnou myšlienkou súťaže. Išlo o to: v správnej chvíli a na správnom mieste prezentovať inšpiratívne a pozitívne úsilie mnohých Cigeľčanov - snahu o obnovu ťažko poškodeného  chotára, snahu o zachovanie a zlepšovanie životného prostredia, snahu o oživenie tradícií a dobrých zvykov, snahu o zvyšovanie spoločenskej zodpovednosti obyvateľov a podnikateľov, snahu o informovanosť, transparentnosť, kultúru, šport, popularizáciu a osvetu v podmienkach našej milej obce.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.