Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
67. výročie SNP
Napísal Ivan Kadlečík   
28. 08. 2011

 67. výročie SNP sme si v našej obci pripomenuli už v piatok 26. augusta 2011. Obyvatelia, poslanci, starosta, pozvaní hostia a zástupcovia viacerých spoločenských organizáci - vrátane nášho OZ Vrchvoda, položili pietne vence ku Pamätníku padlých a poklonili sa na pamiatku obetí vojen. Nasledovala slávnostná schôdza miestnej organizácie Zväzu protifašistických bojovníkov s príhovorom predsedu, Dušana Weissa. Večer na lúke nad obcou zapálili symbolickú, povstaleckú vatru. Drevo na oheň pripravili a postavili zamestnanci cigeľskej stavebnej spoločnosti a členovia TJ Partizán Cigeľ. Pri plameňoch vatry sa zabávalo niekoľko stoviek domácich obyvateľov a návštevníkov obce skoro až do svitania. (pozri galériu)

V druhej svetovej vojne sa na začiatku Slovensko postavilo na nesprávnu stranu - bolo spojencom Nemecka a bolo vo vojne s Američanmi i Sovietmi. Od roku 1942 a najmä počas leta 1944 však na mnohých miestach, najmä na strednom Slovensku začali aktívnejšie pôsobiť diverzné partizánske oddiely, zložené zo slovenských občanov, sovietskych vojakov, utečencov (z frontu či z koncentračných táborov), židov, komunistov,  demokratov a ďalších režimom prenasledovaných ľudí. Napríklad veľká skupina židovských intelektuálov, mladíkov, ktorí sa živí dostali z koncentračného pracovného tábora v neďalekých Novákoch - v Laskári, sa pod vedením  Juraja Špitzera (povojnového publicistu, šéfredaktora Kultúrneho života a  nakoniec aj disidenta prenasledovaného komunistickým režimom) zapojila do bojov v pohorí Vtáčnik, v horách nad našou obcou. 

Určité aktivity partizánov v lete 1944 urýchlili vojenskú okupáciu slovenského štátu nemeckými vojskami, ktoré prekročili slovenské hranice 29. augusta 1944. V ten istý deň, večer po rozhlasovom prejave generála Ferdinanda Čatloša, veliteľ vojenských zložiek povstalcov, podplukovník generálneho štábu Ján Golian, vydal rozkaz, aby jednotky slovenskej armády kládli fašistom odpor. Po zuby ozbrojeným nemeckým jednotkám sa SNP, do ktorého sa zapojila aj časť slovenskej armády, podarilo potlačiť až po dvoch mesiacov krutých bojov, 28. októbra 1944. Boje však pokračovali ďalej, povstalci, ktorých nacisti nazývali banditmi, sa ukryli do hôr. Odtiaľ viedli partizánsku vojnu voči okupantom. Za pomoc partizánom boli niektoré obce, medzi nimi aj náš Cigeľ, okupantami kruto potrestané.

SNP nebolo len čisto slovenskou záležitosťou, ale aj súčasťou celoeurópskej nacistickej rezistencie. Najmä´vďaka SNP sa Slovensko nakoniec postavilo na stranu víťazov. Dlho sme sa však netešili. Po obnovení Československa sa v politike, najmä v Čechách, presadili komunisti. A v roku 1948 začal v Československu nový útlak a teror - komunistický...

Slovenské národné povstanie ostáva jednou z kľúčových a pozitívnych udalostí slovenských dejín. Preto v septembri 1992 Slovenská národná rada vyhlásila 29. august za štátny sviatok

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.