Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Aktuality arrow 650. výročie prvej zmienky o Cigli arrow Osemdesiate a deväťdesiate roky: časté zmeny kňazov v Sebedraží a Cigli
Osemdesiate a deväťdesiate roky: časté zmeny kňazov v Sebedraží a Cigli
Napísal Administrator   
10. 06. 2011

30. novembra 1982 ukončil svoju pastoračnú prácu v Sebedraží vdp. Ľudovít Šimončik, piarista rehoľník. Tak, ako si ťažká s ranou v duši, keď zo sebedražskej farnosti odchádza. S nikým sa nelúči, po rannej sv. omši položí kľúče na oltárik Sedembolestnej Panny Márie. V tejto farnosti zažil dobu nepríjemností s veriacimi, hlad, chorobu a zimu. Jeho zdravie podrývala nezdravá a vlhká farská budova a zákerná choroba psoriaza (kožná choroba prejavujúca sa na tvári a na koži sprevádzaná svrbením a zlým pocitom zo života).

Správu farnosti po odchode patra Šimončíka prevzal správca farnosti najvyšší kňaz dekan z Prievidze Jozef Hromada, ktorý farnosť aj so svojím kaplánom Milošom Jakubíèkom rodákom z Bánoviec a patrom Jozefom Bednarikom z piaristického kostola. Už vyše osem rokov nebolo vo farnosti prvé sv. prijímanie, ani dekan ho vo farnosti nekonal, niekoľko detí odišlo do Prievidze.

Za správcu farnosti prišiel po preložení z Detvy k 1. novembru 1983 Štefan Topor. O tri roky, 1. 11. 1986 bol preložený do farnosti Hronec, na jeho miesto nastúpil na ďalšie tri roky, do leta 1989 vdp. Stanislav Greša, správca farnosti Donovaly.

Nasledujúci kňaz, Robert Krajčík v roku 1990 píše: "1. decembra odchádzam zo Sebedražia po tom, ako bol v komunálnych voľbách bývalý sebedražský farár, Štefan Topor, zvolený za starostu obce Sebedražie. Farnosť odo mňa prebral p., dekan z Prievidze vdp. Martin Čabák. Ťažko sa mi odchádza, mal som ich veľmi rád,. Bohu vďaka za 17 mesiacov vo farnosti Sebedražie – Cigeľ. Mária ochrana, od Boha nám daná, oroduj..."

Až s platnosťou od 1. marca 1991 bol správcom farnosti – Jozef Gallovič. Dp. Jozef Gallovič bol k 1. 10. 1992 preložený do Krupiny a farnosť bola neobsadená do decembra 1992.

7. decembra 1992 bol uvedený nový farár, Ján Holbík, predtým kaplán v Prievidzi, Ján Holbik bol o necelé tri roky, od 1. septembra 1995 ustanovený za farára vo farnosti Trnavá Hora. V roku 1995 zaznamenal: "Otec biskup Rudolf Baláž, po príchode redemptoristov do Bojníc, povolil zriadiť v tej farskej budove, teda v Bojniciach, kaplnku. Za účelom dôstojného uchovávania Najväčšej sviatosti požičali sme na neurčitú dobu starý – už nepoužívaný Bohostánok zo starého Cigľanského oltára. Bohostánok si odo mňa prebral p. Juraj Dubec CsSr, správca farnosti Bojnice".

Od prvého novembra 1995 bol ustanovený za farára Ján Puchala, predtým farár vo Veľkom Poli. Píše: "Ľudia nie sú nadšení toľkými zmenami kňazov. 1. októbra 1995 som bol menovaný aj administrátorom farnosti Koš. Problémy sú so stavbou nového kostola kvôli poddolvaniu starého. Ľudia sú navzájom rozvadení – niektoré za , niektorí proti."  J. Puchala nakoniec odišiel za farára vo Veľkom Poli od 1. júla 2002.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.