Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Aktuality arrow 650. výročie prvej zmienky o Cigli arrow Šesťdesiate roky: Opravy kostolov, organa, múru... Púte, sv. prijímania...
Šesťdesiate roky: Opravy kostolov, organa, múru... Púte, sv. prijímania...
Napísal Administrator   
10. 06. 2011

"1965: V Cigli sme tiež očistili a natreli časť ohrady s chlapcami z Národnej školy. Pomáhali Ján Debnár, Igor Svitok, Vitko Svitok, Jaro Svitok, Jaro Krausko, Števko Mjartan, Ján Krausko. Ciglania si zakúpili i nové antipedium na oltár zo svojej vlastnej iniciatívy. Chvályhodné, ale sú tu naliehavejšie potreby ako oprava organa a prevedenie na elektrický pohon. Možno že časom sa i tieto veci dajú do poriadku.

1966: Ako bolo plánované a povolené ONV podaril sa previesť generálna oprava organu v Cigli. Previedol ju p. Pavol Baxa expert a opravár organov z Komunálnych služieb mesta Kutnej hory. Oprava trvala 3 týždne, bol tiež zavedený elektrický pohon na ťahanie mechov a na prikrášlenie hudby bol organ zväčšený o tremolo. Oprava stála 4500 Kčs z milodarov veriacich, hlavne spolu sv. Ruženca.

1967: Spoločná sv. spoveď pred Veľkou nocou sa vydarila. V Cigli si prvý raz sami veriaci spievali pašie, nacvičil ich miestny organista p. Peter Važan.

1968: Vo farnosti došlo k výmene organistu v Sebedraží, jeho miesto zastúpil organista z Cigla p. Peter Važan, ktorý aj predtým odbavoval pohreby v Sebedraží a ktorý v zimných mesiacoch vozil miestneho duchovného do Cigľa.

Na čele štátu došlo ku zmene ústredného tajomníka KSČ, ktorým sa stal Slovák Dubček. V náboženskom živote sa to prejavilo, že ľudia môžu bez rizika ísť do kostola, na birmovku, ba i na púť. Tak sme boli na Velehrade.

Na viacero žiadostí miestnych veriacich som znovu prijal do funkcie organistu Pavla Grolmusa. 

Na prvom sv. prijímani v Cigli v nedeľu po nanebovstúpení Krista Pána bolo 14 detí.

Na Mariánskej púti v Prievidzi sme sa tiež zúčastnili. Putovali sme pešo spolu s cigeľskými veriacimi. Bolo nás peších pútnikov okolo 320, čo je na naše pomery veľký počet.

Do pokojného života veľmi rušivo zapôsobilo nočné obsadenie Československej republiky vojskami Varšavskej zmluvy na príkaz SSSR.

1969: Prišiel 18. máj 1969. Filiálka Cigeľ prežíva milú slávnosť 1. Sv. prijímania. Prvý raz pristúpili ku stolu Pána tieto dietky: Vladko Beňadik, Jozef Daniš, Jurko Liener, Dušan Málik, Marián Mikuš, Milan Mjartan, Vlado Mjartan, Janko Pazdera, 8 chlapcov a 5 dievčat: Valéria Chrebetová, Valika Krausková, Janka Mikušová, Alena Peniašková, Zdena Šimonová. Po sv. prijímaní bol sviatočný obed prvoprijímajúcich dietok v kultúrnom dome spolu so svojim duchovným otcom. 13 nevinných kvietkov pred oltárom, čo bude z nich o 10, 20 rokov?"

Došlo k plánovanej oprave kostola a fary v Sebedraží. Rozsiahla akcia svojpomocne vykonaná preverila náboženské zmýšľanie veriacich. Spolu sa zúčastnilo 123 brigádnikov, odpracovali 368 zmien. Podobnú opravu kostola previedli i v Cigli miestni veriaci za vedenia MNV, pretože miestny duchovný mal v čase opráv zlomenú nohu. V rámci úpravy cintorína MNV postavil okolo kostola oporný múr."

Napísal Anton Šimunek (farár v Sebedraží a Cigli 1956 - 1970); * 23.04.1922 Nová Baňa ; ord.: 30.05.1948 Banská Bystrica ; + 03.08.1990 ; poch. Nová Baňa

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.