Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Z kroniky obce arrow Stromčeky okolo vodnej nádrže
Stromčeky okolo vodnej nádrže
Napísal Ivan Kadlečík   
30. 04. 2011

Článok o dobrovoľníckom sadení stromčekov v Cigli vyšiel v okresnom týždenníku MY Hornonitrianske noviny...

Niekoľko desaťročí trvajúce dolovanie nerastného bohatstva v podzemí chotára obce Cigeľ spôsobilo prepadliská a trhliny, stratu potokov a prameňov. V posledných rokoch zaťažujú krajinu na úpätí pohoria Vtáčnik viaceré andezitové lomy, aktuálne sa o andezit nad obcou zaujíma okrem existujúcich lomov Vtáčnik a Košariská už tretia firma. Škody na krajine však neoslabili vzťah Cigeľčanov k milovanému chotáru a životnému prostrediu. Snažia sa udržiavať lesy, lúky, vodné toky a pramene a dokonca aj banské technické pamiatky a významné vyhliadky. Veľmi si tu cenia viacúčelovú vodnú nádrž blízko lyžiarskeho vleku Priedavky - Šabľová, hojne navštevovanú obyvateľmi hornej Nitry po celý rok. V auguste 2010 bola celá lokalita poškodená povodňou a vyžaduje preto obnovu ale aj trvalú starostlivosť.

 Zámerom blízkej budúcnosti, účinnou a účelnou spoluprácou obyvateľov obce s cigeľským občianskym združením Vrchvoda, s ďalšími neziskovými organizáciami, pozemkovým spoločenstvom, so samosprávou aj miestnou školou, je dobrovoľníckymi prácami a s pomocou sponzorov upratovať a vyčistiť okolie nádrže, revitalizovať brehové porasty a vysadiť novú zeleň. V priebehu tohto roka plánujú obľúbenú lokalitu upraviť, doplniť stojany na bicykle, lavičky, stoly, nádoby na separovaný odpad, prístrešky, informačné panely a umelecké prvky z dreva a kameňa. Aj napriek tomu, že navrhované úpravy neboli v druhom kole grantového programu Zelené oázy, slovenskou rafinérsko-petrochemickou spoločnosťou finančne podporené, predsa len sa vďaka zanieteniu a ochote miestnych ľudí práce na projekte „Malá zelená oáza pre hornú Nitru“ začali a prinášajú prvé výsledky.

 Potvrdzuje sa, že verejnoprospešná práca nesie so sebou aj spojenie príjemného s užitočným. Už dve soboty po sebe, 16. a 26. apríla 2011, v takmer letnom počasí sa uskutočnili užitočné brigády – príjemné stretnutia žien, detí a mužov v prírode Zelenej oázy pri lyžiarskom vleku, opekanie, upratovanie, sadenie a ochrana asi dvesto mladých smrečkov na úpätí hrádze, okolo vodnej plochy. Nezištná starostlivosť o životné prostredie je jedným zo znakov vysokej kultúry, aktívneho postoja a spoločenskej zodpovednosti obyvateľov modernej obce. Vďaka patrí všetkým brigádnikom za dobrú vôľu a primeraný kus dobre vykonanej práce, vďaka pozemkovému spoločenstvu v Cigli za materiál, náradie a odborné usmernenia.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.