Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Z kroniky obce arrow Mená obyvateľov obce Cigeľ v roku 1715
Mená obyvateľov obce Cigeľ v roku 1715
Napísal Ivan Kadlečík   
19. 04. 2011

Podľa http://www.geni.sk/supis-danovnikov-v-rok-1715/ sa v roku 1715 rozhodlo o zavedení stáleho vojska a vyberaní každoročnej vojenskej dane (contributionale). Kvôli jej správnemu rozvrhnutiu boli v rokoch 1715 a 1720 vyhotovené celokrajinské súpisy daň platiaceho obyvateľstva. V nich boli štátom prvýkrát zaznamenané mená daňovníkov (hláv jednotlivých hospodárstiev) a ich majetkové pomery. Daň bola viazaná na osobu daňovníka, nie na pozemky. Základom pre jej vymeranie boli usadlosti na urbárskej pôde (sessio, telek). Výška dane závisela od rozlohy usadlosti, na ktorej daňovník hospodáril. Súpis bol vykonaný podľa obcí a sú v ňom uvedené nasledovné údaje: meno daňovníka, množstvo rolí (agrae), čerstvo kultivovaná zem (extirpaturae), lúky (pratae) a vinice (vineae) patriace k daňovníkovi. Použité jednotky sa rôznili – pri poliach sa môžeme stretnúť s jednotkou jutro (0,575 ha), alebo napr. gbel (cubulus – 0,45 árov), lúky v koscoch (falcastrum – 28-46 árov), alebo vo vozoch sena (currus – 25 árov). Vinice sú udávané v kopáčoch (fossor – 2,7 áru). V súpise údajne nemusia byť uvedení podželiari (subinquilinus – nevlastnili ani dom). Výhodou tohto súpisu je, že je dostupný on-line (v maďarčine) na adrese spoločnosti Arcanum, ktorá digitalizuje zbierky Maďarského národného archívu v Budapešti (MOL) – na stránke www.arcanum.hu/mol  

V starých listinách z roku 1715 sa nám zachovali mená vtedajších obyvateľov obce Cigeľ s uvedením údajov o roliach a lúkach, boli to: Ján Preveď (richtár); Martin Nemček; Matej Chobot; Andrej Beňadik; Martin Miartan; Ján Chalmovský; Juraj Cmarko, Eliáš Miartan; Pavol Jamriško; Matej Homola; Ján Gajdoš; Juraj Zaťko; Matej Račko; Juraj Cmarko id.; Juraj Suk; Ján Kováč; Ján Lenšňák; Ján Jokel; Juraj Beňadik.

Aj v roku 1715 bola obec slovenská, o čom svedčia slovenské priezviská aj dodnes zachované slovenské názvy lokalít v chotári. Domnievame sa preto, že názov obce nepochádza z nemeckého die Ziege (koza) ale je odvodený zo stredovekej slovenčiny, kde cigeľ, m. ľud. ciheľ, hist. znamenal: kameň, skala, skala upravená na stavby, na strešnú krytinu, škridla, tehla, prenes. príbytky a iné stavby z otesaných skál a pod. (z nem. Ziegel škridla, tehla, z lat. tegula, pôv. strop. kryt, v sloven. nárečiach ciheľ tehla, čes. cihla, poľ. cegla tehla atď.).

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.