Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Dve % z dane
Tvorivá dielňa - adventné vence
Napísal Administrator   
27. 11. 2010

Podujatie sa už konalo - pozrite si snímky z úspešného a príjemného stretnutia, ktoré prinieslo nádherné výsledky

 „Keď sa na adventnom venci zapáli prvá sviečka, deti sa začnú tešiť. Veľmi dobre vedia, že nepotrvá dlho a o necelé štyri týždne prídu Vianoce“

 

 Milí priatelia!

Srdečne Vás pozývame na stretnutie do tvorivej dielne zameranej na TVORBU ADVENTNÝCH VENCOV

Kedy? Vo štvrtok 2. decembra 2010 o 17.30 h

Kde? V kultúrnom dome v Cigli

Organizuje: Občianske združenie Vrchvoda v spolupráci s miestnou organizáciou Únie žien Slovenska; účasť lektorky tvorivých dielní p. Lesajovej.

Tešíme sa na stretnutie s Vami! Prineste si: slamený alebo polystyrénový kruh resp. piaflor (korpus na veniec), čečinu, drôt, lepidlo, sviečky, plechové podložky pod sviečky, sušené ovocie (citróny, pomaranče), stužky a iné pomôcky na ozdobu svojho venca.

Na internete nájdeme viacero pekných článkov o adventných a vianočných zvykoch našich predkov, napríklad tu.

Milí čitatelia z Cigľa, ak máte na uverejnenie nejaké vlastné spomienky alebo opis tgradícií adventu a vianoc v Cigli, obrázky, texty, piesne, atď, radi ich uverejníme. Pošlite alebo doručte na kontaktnú adresu. Ďakujeme...

Advent (z lat. adventus príchod) je prvá časť liturgického roka rímskokatolíckej cirkvi vymedzená 4 nedeľami pred sviatkom narodenia Ježiša Krista a obdobie duchovnej prípravy na Vianoce. V teologickom zmysle sa advent vyznačuje dvojakým očakávaním – sviatku narodenia Ježiša Krista a jeho druhého (eschatologického) príchodu na konci času (parúzia), ale taktiež sa nezabúda na osobitnú úctu Ježišovej Matky napríklad tzv. rorátnou sv. omšou v dňoch od 16. decembra. Preto adventné obdobie je časom nábožného a radostného očakávania. Liturgickou farbou pre advent je farba fialová.

Advent sa začína 1. adventnou nedeľou, teda nedeľou medzi 27. novembrom a 3. decembrom. Advent sa končí po západe slnka na Štedrý večer (vigília Sviatku Narodenia Pána). 3. adventná nedeľa sa nazýva Gaudete a, oproti ostatným adventným dňom, liturgickou farbou môže byť ružová. Advent trvá do prvých vešpier Narodenia Pána. Nakoľko advent sa vyznačuje dvojakým očakávaním (narodenie a druhý príchod), preto aj advent je rozdelený na dve časti kde 17. december tvorí hranicu tohto rozdelenia. Prvá časť dáva dôraz na očakávanie druhého príchodu Krista a druhá časť je prípravou veriacich na stretnutie s Kristom pri jasliach.

(wikipedia.org)

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.