Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Aktuality arrow Zaujímavosti z obce arrow Októbrové rokovanie zastupiteľstva
Októbrové rokovanie zastupiteľstva
Napísal Ivan Kadlečík   
18. 10. 2010

Na októbrovom zasadnutí cigeľského parlamentu starosta Štefan Mjartan predniesol správu o úspešnom plnení úloh v obci v prvom polroku 2010 – informoval o novej bytovke v Ukladišti, zasnežovaní a vodnej nádrži, novom bezpečnostnom chodníku, oprave štadióna a budovy školy. Prítomní poslanci (ôsmi) a obyvatelia obce (niekoľko desiatok občanov) sa vo štvrtok 14. októbra 2010 podvečer v kultúrnom dome v Cigli dozvedeli viac tiež o ťažkej finančnej situácii obce, o plnení rozpočtu obce, o zmene rozpočtu, o návrhu protipovodňových opatrení, o pripravovanom miernom zvýšení miestnych daní.

Zaujala horúca novinka v Cigli – verejné osvetlenie solárnymi lampami. Podobne ako obec Dubno (v okrese Rimavská Sobota) sme získali peniaze Európskej únie na rekonštrukciu verejného osvetlenia v rámci programu Rozvoja vidieka z Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Solárne lampy vyrábajú svetlo zo slnečného žiarenia a na svoje fungovanie nepotrebujú elektrickú energiu. Fotovoltaické články dobíjajú akumulátory aj počas zamračených dní.

Rozruch v radoch poslucháčov spôsobila správa kontrolórky obce p. Šimovej, ktorá oboznámila zastupiteľstvo a konateľa (Š. Mjartan) na viaceré administratívne nedostatky a porušenia platnej legislatívy Ciglianskou stavebnou spoločnosťou. Podľa kontrolórky má uvedená obchodná spoločnosť právo vyjadriť sa k zisteným skutočnostiam v desaťdňovej lehote. Kontrolórka navrhuje zlepšiť vnútornú kontrolu v spoločnosti založenej obcou Cigeľ zriadením Dozornej rady, požaduje dôsledné dodržiavanie predpisov a zákonov, inak sa nevyhneme pokutám a iným sankciám. 

Zapisovateľka volebnej komisie pre komunálne voľby informovala o príprave komunálnych volieb, prečítala zoznam troch registrovaných kandidátov na starostu obce (J. Krausko, L. Mikuš, Š. Mjartan) a  zoznam dvadsiatich piatich kandidátov na poslancov obecného zastupiteľstva v Cigli.

K návrhu Slovenskej pošty na začlenenie obce Cigeľ pod poštu Sebedražie sa jednoznačne vyjadrili poslanci, starosta aj obyvatelia - z viacerých dôvodov je pre Cigeľčanov prijateľnejšie používať poštu Prievidza 1.

Prínosom zasadnutia bola aj bohatá diskusia - viacerí obyvatelia prišli s pripomienkami a návrhmi: na zlepšenie komunikácie obce s obyvateľmi, na obmedzenie rýchlosti a nosnosti vozidiel prechádzajúcich obcou, na pokračovanie vo výstavbe chodníkov, na zriadenie obecného kompostiska, na prísnejšiu evidencie psov, na dôraznú žiadosť pre okolité kameňolomy - aby si už konečne vybudovali prístupovú cestu k lomom, nech autá viac nechodia cez dedinu - zhoršuje sa to, trvá to už druhý rok a stále sa len sľubuje, že cesta bude čoskoro hotová... 

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.