Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Aktuality arrow Združenie Vrchvoda arrow Správa o činnosti OZ Vrchvoda: 2009 - 2010
Správa o činnosti OZ Vrchvoda: 2009 - 2010
Napísal Eva Kadlečíková   
11. 10. 2010

Naše občianske združenie funguje už viac ako dva roky (vzniklo v auguste 2008).

Jedným z podnetov na založenie Vrchvody boli informácie o začatí ťažby andezitu v lome Košariská. Vyvinuli sme nemálo energie, aby sa zvýšila informovanosť občanov aj pohľad príslušných orgánov na mienku verejnosti. Poslaním občianskeho združenia Vrchvoda je všeobecný trvalo udržateľný rozvoj obce, zvyšovanie kvality života občanov, spolupráca na rôznych úrovniach.

Počas druhého roka existencie občianskeho združenie sme sa zapájali do celkového diania v našej obci Cigeľ – či už sú to aktivity v oblasti ochrany životného prostredia – tlak na orgány štátnej správy na zodpovednosť v posudzovaní vplyvov činnosti lomov v okolí obce, zapájali sme sa do občianskeho aj spoločenského života v obci, zúčastnili sme sa celkom úspešne na volejbalovom turnaji „O pohár starostu obce Cigeľ“ aj Pochodu vďaky SNP 2009. Vyvíjame aj ekologické aktivity – v máji sme zorganizovali brigádu na tkz. Rúrach, kde sme vyčistili okolie tohto pekného miesta od rôznych odpadkov, zapojili sme sa do projektu organizácie Ekopolis a Orange-u „Šanca pre regióny“. V auguste sme obdivovali pekné výletné miesto nad susednou obcou Podhradie počas turistickej vychádzky na zrúcaninu hradu Sivý Kameň.

Stále aktualizujeme našu webovú stránku www.vrchvoda.sk. Zaujíma nás aj história našej obce - okrem iného sme začali na našej webovej stránke publikovať digitalizovanú podobu kroniky Cigľa z r. 1965, zaujímavosti o histórii Cigľa, povesti, zvyky,... Naša webová stránka promptne reaguje na udalosti, ktoré sú spojené so životom v našej obci.

V januári sme plánovali uskutočniť školenie občanov Cigľa v používaní informačných a komunikačných technológií, čo sa z technických dôvodov nepodarilo, ale zapojili sme sa do vyhlásenej aktivity Orange-u Šanca pre seniorov a vypracovali sme projekt pod názvom „Šanca pre seniorov v Cigli“. Naplánovali sme v ňom pekné aktivity, ktoré mali pomôcť integrovaniu seniorov do spoločnosti predovšetkým tým, že zdokonalia svoje zručnosti vo využívaní informačných a komunikačných technológií – napr. tréningy v používaní IKT (web, mail, hardvér, softvér, digitálna fotografia, ...), exkurzia do strednej školy, výstava prác účastníkov a pod. Žiaľ pre množstvo uchádzačov náš projekt nebol vybraný, ale pokúsime sa s podobnou aktivitou uspieť v budúcnosti.

V kalendárnom roku 2010 mohlo naše občianske združenie prijímať príspevok na činnosť od právnických aj fyzických osôb – 2 % z dane z príjmu. Umožnilo to zaregistrovanie na príslušných orgánoch štátnej správy. Takto sme získali financie (zatiaľ jediné) na činnosť nášho občianskeho zduženia, pretože doteraz boli všetky aktivity aj poplatky spojené s činnosťou OZ hradené jeho zakladajúcimi členmi. V súčasnosti má naše občianske združenie 49 členov.

Všetkým ďakujeme za podporu, aktivitu a účasť na spoločných podujatiach

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.