Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Aktuality arrow Zaujímavosti z obce arrow Komunálne voľby 2010
Komunálne voľby 2010
Napísal Administrator   
08. 09. 2010

V sobotu 27. novembra 2010 volíme od 7:00 do 20.00 hodiny, na starostu obce Cigeľ sú traja kandidáti,  pre voľbu deviatich poslancov budeme mať hlasovací lístok s 25 kandidátmi na poslancov.  Najmladší kandidát na poslanca má 23 rokov, najstarší 62. Vekový priemer je 41,2 rokov. Žien je 9, mužov šestnásť. Vysokoškolské vzdelanie majú ôsmi kandidáti. Šiesti sú živnostníci, jedna podnikateľka, jeden študent, jeden dôchodca, piati učitelia...

Čo o voľbách ustanovuje zákon 346/1990 Zb?

V našej obci, kde je utvorený iba jeden volebný okrsok, sa nevytvára okrsková volebná komisia a jej úlohy plní miestna volebná komisia.

Volič hlasuje osobne. Zastúpenie nie je prípustné. Členovia volebnej komisie nesmú voličom upravovať hlasovacie lístky. Volič po príchode do volebnej miestnosti preukáže svoju totožnosť a po zázname v zozname voličov dostane od komisie obálku a hlasovacie lístky. Na požiadanie voliča mu volebná komisia vydá za nesprávne upravené hlasovacie lístky iné. Po prevzatí obálky a hlasovacích lístkov volič vstúpi do priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov. Na hlasovacom lístku pre voľby do obecného zastupiteľstva zakrúžkovaním poradových čísel (u  nás najviac deväť) označí kandidátov, pre ktorých hlasuje. Na hlasovacom lístku pre voľby starostu obce (primátora) zakrúžkovaním poradového čísla označí kandidáta, pre ktorého hlasuje. V tomto priestore volič vloží do obálky jeden hlasovací lístok pre voľby do obecného zastupiteľstva a jeden hlasovací lístok pre voľby starostu obce. Po opustení priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov vloží obálku do volebnej schránky. Voličovi, ktorý sa neodobral do tohto priestoru, komisia hlasovanie neumožní. Volič hlasuje tak, aby sa dodržala tajnosť hlasovania

A ako prebieha zisťovanie výsledkov volieb? Po sčítaní hlasov a podpísaní zápisnice o hlasovaní volebná komisia zapečatí hlasovacie lístky, obálky a zoznamy voličov. Volebná komisia vyhotoví dvojmo zápisnicu o výsledku volieb v obci. Zápisnicu podpíše predseda a ostatní členovia komisie a zapisovateľ komisie. Po podpísaní oboch rovnopisov zápisníc o výsledku volieb v obci zašle predseda volebnej komisie jeden rovnopis zápisnice bezodkladne obvodnej volebnej komisii. Ostatné volebné spisy odovzdá do úschovy obci.  Volebná komisia uverejní spôsobom v mieste obvyklým bezodkladne po podpísaní zápisnice o výsledku volieb v obci výsledky volieb do obecného zastupiteľstva a výsledky volieb starostu obce. Volebná komisia vydá kandidátom zvoleným za poslancov obecného  zastupiteľstva a kandidátovi zvolenému za starostu obce osvedčenie o zvolení.

Ak by sa z akýchkoľvek dôvodov nevykonali voľby podľa tohto zákona, alebo ak by v prípade voľby starostu obce kandidáti dostali rovnaký počet hlasov, predseda Národnej rady Slovenskej republiky vyhlási nové voľby. Presné dodržiavanie volebného zákona je otázkou cti všetkých členov volebnej komisie, ktorí sa ujímajú svojej funkcie zložením sľubu tohto znenia: "Sľubujem na svoju česť, že budem svedomite a nestranne vykonávať svoju funkciu a budem sa pritom riadiť Ústavou Slovenskej republiky a zákonmi.". Sľub skladá člen volebnej komisie do rúk toho, kto zvolá jej zasadanie. Zloženie sľubu potvrdí člen volebnej komisie svojím podpisom.

Ústredná volebná komisia vyzýva okrskové volebné komisie, ako aj miestne volebné komisie, ktoré plnia úlohy okrskových volebných komisií, aby v maximálnej možnej miere vyhoveli žiadostiam fyzických osôb na prítomnosť pri sčítaní hlasov

Predseda NR SR rozhodnutím č. 225/2010 Z. z. z 19. mája 2010 vyhlásil voľby do orgánov samosprávy obcí na sobotu 27. novembra 2010. Obecné zastupiteľstvo v Cigli podľa § 9 zákona SNR č. 346/1990 Zb. o voľbách do orgánov samosprávy obcí v znení neskorších predpisov uznesením zo dňa 30. júla 2010 č. 10/2010 určilo, že Obecné zastupiteľstvo v Cigli bude mať celkom deväť poslancov, ktorí budú zvolení v jednom volebnom obvode utvorenom pre celú obec. Voliť a byť volený za poslanca môže každý obyvateľ s trvalým pobytom v obci Cigeľ, ktorý je spôsobilý a starší ako 18 rokov. Kandidát na starostu obce musí mať aspoň 25 rokov. Návrhy na poslancov podávajú politické strany alebo samotní nezávislí kandidáti na tzv. kandidátnych listinách. Každá politická strana môže na kandidátnej listine navrhnúť najviac 9 poslancov a jedného kandidáta na starostu. Nezávislý kandidát na poslanca alebo aj starostu musí predložiť spolu s kandidátnou listinou aj petíciu na podporu kandidatúry s podpismi aspoň 100 obyvateľov Cigľa.

Predseda miestnej volebnej komisie zabezpečí prostredníctvom obvodného úradu rozmnoženie hlasovacích lístkov v potrebnom množstve. Všetci zaregistrovaní kandidáti sú uvedení na jednej strane hlasovacieho lístka. Na hlasovacom lístku sa uvedú kandidáti v abecednom poradí s uvedením poradového čísla, mena a priezviska, akademického titulu, veku, povolania a názvu, prípadne skratky politickej strany, ktorá kandidáta navrhla, alebo sa uvedie, že ide o nezávislého kandidáta, ako aj počet členov obecného (mestského) zastupiteľstva, ktorý má byť v tomto volebnom obvode zvolený.

Volič môže požiadať zo závažných, najmä zdravotných dôvodov okrskovú volebnú komisiu o to, aby mohol hlasovať mimo volebnej miestnosti, a to len v územnom obvode volebného okrsku, pre ktorý bola okrsková volebná komisia zriadená. V takom prípade okrsková volebná komisia vyšle k voličovi dvoch svojich členov s prenosnou volebnou schránkou, hlasovacími lístkami a obálkou.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.