Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Ako sa tu máme?
Napísal Ivan Kadlečík   

V Cigli je super, OK, paráda. Prostredie je krásne, máme lyžiarsky vlek a vodnú nádrž, ľudia sú trpezliví, prívetiví, pracovití, dedina sa rozvíja. Každý sa tu čo najlepšie stará o svoj dom, byt, rodinu, záhradu, okolie, predzáhradku, živnosť, podnikanie, zamestnanie, poverenie. Vo všeobecnosti pripravujeme významné celoročné akcie (Pochod vďaky, futbalový a volejbalový turnaj, vatru, oslavujeme deň matiek, deň detí, prvý máj, fašiangy, Vianoce, Veľkú noc...), stretávame sa aj s krajanmi z Chorvátska, s priateľmi z Vikýřovíc, spolupracujeme, zhovárame sa, sledujeme futbalové zápasy, navštevujeme priateľov, pohostinstvá, obchody, spoločné akcie. Čo by sme chceli viac?

Radi by sme aby obec bola ešte krajšia, ide nám o poskytovanie lepších služieb verejnej správy a samosprávy, zodpovedné plnenie úloh štátnej správy (stavebné konanie, pozemné komunikácie, školstvo, opatrovateľská služba...), o celkovú informovanosť a dôslednú verejnú kontrolu. Nie je nám jedno, odkiaľ pochádzajú obecné financie a ako sa míňajú. Záleží nám na tom, aby obec nebola nadmerne zadĺžená, nechceme aby sa porušovali predpisy a uznesenia obecného zastupiteľstva, územný plán, stavebný poriadok, infozákon, zákon o obecnom zriadení a podobne.

Za posledné dva – tri roky sa naša obec a okolie stali rajom pre ťažobné spoločnosti. Obávame sa, že tieto ťažobné spoločnosti porušujú pravidlá spolunažívania a pravidlá férového podnikania, ochrany životného prostredia, hygieny práce a podmienky dopravy po obecných komunikáciách a cestách v správe Trenčianskeho samosprávneho kraja. Po mnohých rokoch banskej činnosti v podzemí nášho katastrálneho územia máme poddolované územie, narušený vodný režim, poškodený reliéf krajiny a miestami zničenú krajinu, kde sa neodporúča ani vstúpiť. Obchádza sa územný plán a vymýšľajú sa finty ako dosiahnuť vlastný prospech, niekedy aj bez ohľadu na máloinformovaných a bezbranných spoluobčanov. Obyvatelia sú nútení znášať frekventovanú a rýchlu dopravu ťažkých nákladných vozidiel po obci, ruch z nakladania a spracovania kameňa v lomoch nad obcou, prach a hluk z triedičiek a drvičiek dlho do noci a skoro ráno.

Bez toho aby sme sa miešali do politiky by sme privítali, keby zvolení kandidáti na starostu a poslancov obecného zastupiteľstva v ďalšom volebnom období urobili v týchto veciach nápravu. Občianske združenie má iba obmedzené možnosti (dané počtom a aktivitou členov), no podporí zlepšenie súčasného stavu a môže sa podieľať na rozbore skutočností, dosahovaní dohôd a na kontrole dodržiavania dohodnutých podmienok.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.