Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá

Časopis VRCHVODA 2017

   

Prístupy

Cigeľ: príroda a kultúra

Kto je online

Prihlásenie






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Meniny

Dnes má meniny
Jela
Zajtra má meniny
Marcel

Výber šablóny

Ankety

Domov
Záverečný účet obce Cigeľ 2009
Napísal Administrator   
15. 05. 2010

Podľa zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy má obec po skončení rozpočtového roka súhrnne spracovať údaje o rozpočtovom hospodárení do tzv. záverečného účtu obce. V záverečnom účte obec finančne usporiada svoje hospodárenie vrátane finančných vzťahov k zriadeným alebo založeným právnickým osobám a fyzickým osobám podnikateľom a právnickým osobám, ktorým poskytli prostriedky svojho rozpočtu; ďalej usporiada finančné vzťahy k štátnemu rozpočtu, štátnym fondom, rozpočtom iných obcí a k rozpočtom vyšších územných celkov. Záverečný účet obce má obsahovať najmä: a) údaje o plnení rozpočtu v členení podľa § 10 ods. 3 v súlade s rozpočtovou klasifikáciou, b) bilanciu aktív a pasív, c) prehľad o stave a vývoji dlhu, d) údaje o hospodárení príspevkových organizácií v ich pôsobnosti, e) prehľad o poskytnutých zárukách podľa jednotlivých príjemcov, f) údaje o nákladoch a výnosoch podnikateľskej činnosti.

Obec Cigeľ 6. mája zverejnila na verejnú diskusiu návrh záverečného účtu za rok 2009.  Podľa údajov na http://www.cigel.sk/ obec získala za predaj pozemkov vyše 420 tisíc eúr, Štátny fond rozvoja bývania v roku 2009 požičal obci 538 tisíc eúr. Stotisíce eúr išli na výstavbu 16 b. j. a IBV. Dlh obce je vyše 1,4 milióna eúr. Finančné prostriedky obce sú cca 75 tisíc eúr. 

Priemerné ročné príjmy obce z podielových daní a miestnych daní a poplatkov (nepočítajúc účelové dotácie, jednorazové príjmy a prijaté úvery) predstavujú približne 250 tisíc eúr. Z toho na mzdové výdavky išlo 70 tisíc eúr, financovala sa prevádzka obecného úradu a zriadených organizácií, sociálne služby, spoločný stavebný a školský úrad, kultúra a šport, na činnosť TJ sa dalo cca 12 tisíc eúr, 2700 na odmeny poslancom, 500 za kroniku, 550 na inzerciu, 1600 eúr na kosenie, 3000 eúr na medzinárodnú spoluprácu, 25 tisíc na kanalizáciu, 6500 na obecné auto a podobne. 

Obec je zriaďovateľom dvoch rozpočtových organizácií - ZŠ s MŠ a Školský klub, ktoré majú samostatný rozpočet. Vyrovnanou kapitolou by mala byť aj správa a údržba 12 bytovky, 22 bytovky, novej 16 bytovky. Približne rovnaké sú príjmy a výdaje na komunálny odpad, organizáciu Pochodu vďaky, cintorínske služby, opatrovateľskú službu. Údaje o hospodárení organizácie založenej obcou: Ciglianska stavebná spoločnosť, spol. s r. o. v záverečnom účte obce nie sú.

Príjmy obce z kompenzácií za narušovanie majetku, kvality života a životného prostredia Cigeľčanov sú relatívne nízke - príjem za dobývací priestor 8.200 eúr a príjem za použitie ciest bol iba 4.732 eúr. 

Rozpočet obce bol v niekoľkých položkách nesplnený alebo výrazne prekročený, čo úrad odôvodňuje tým že položky boli priebežne upravované na návrh finančnej komisie rozpočtovými opatreniami, ale na konci roka už príslušná komisia nezasadala. Verejnosť sa môže k záverečnému účtu vyjadriť do 21. mája 2010. Obecný úrad odporúča zastupiteľstvu schváliť záverečný účet obce bez výhrad.  Hlavná kontrolórka svoje stanovisko  dala na obecnom zastupiteľstve. O záverečnom účte rokovalo obecné zastupiteľstvo v piatok 21. mája 2010.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >
© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.