Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Chrústy
Napísal Ivan Kadlečík   
29. 04. 2010

Krátko po zotmení a neskôr nás počas tohtoročných jarných večerov prekvapuje množstvo vylietajúcich a narážajúcich chrústov.

V tomto roku sa rojí trojročný kmen IIIo s periodicitou výskytu 2010, 2013, 2016…, ktorý zaberá veľké územné celky. Štvorročný kmeň IV2 s periodicitou výskytu 2010, 2014, 2018… patrí k veľmi slabým a hospodársky bezvýznamným. Čo chrúst poškodzuje? Listnaté stromy, uprednostňuje duby, zriedka ihličnaté stromy. Popis škôd: žer listov, listy od okraja obžraté, presvetľovanie koruny, niekedy aj holožer, výskyt na jar (v máji - júni), vädnutie mladších stromov cez larválny žer na koreňoch. Chrúst obyčajný je veľmi známy škodca nielen v lesoch, ale aj v záhrade - škodí mnohým poľnohospodárskym plodinám počnúc ovocnými drevinami, jahodami a viničom, ďalej mnohými druhmi zeleniny a končiac celým radom ďalších listnatých drevín. Poškodené rastliny zelenín a jahôd možno z pôdy ľahko vytiahnuť; napadnuté, najmä mladé ovocné stromčeky a štepy viniča vädnú a usychajú. U nás sa vyskytuje vo všetkých oblastiach. Chrobáky obžierajú listy, kvety a letorasty a v krátkom čase môžu spôsobiť až holožery. Larvy, ktoré sa nazývajú pandravy, žijú v zemi a vážne poškodzujú podzemné časti rastlín. Sú veľmi žravé, najmä v druhom až štvrtom roku vývinu. Čítajte viac: http://domacnost.sme.sk/c/5101041/chrust-obycajny-je-skodca.html#ixzz0mWRdFfBQ

Chrúst obyčajný (Melolontha melolontha) bol v minulosti veľmi významným a rozšíreným škodcom. V ostatných rokoch sú výskyty opäť početnejšie, lokálne dochádza k významným škodám. Škodia larvy, ktoré poškodzujú podzemné časti rastlín, i chrobáky, ktoré obhrýzajú listy listnatých drevín vrátane viniča. Chrobák je 25 – 30 mm dlhý, má čierny štít a červenohnedé krovky. Typické sú vejárovité, desaťčlánkové tykadlá. Larva (pandrava) je mäsitá, žltobiela, s hnedou hlavou, prehnutá do tvaru C, dospelá meria 50 – 65 mm. Vývoj chrústa trvá 3 – 4 roky. Vo vinohradníckej oblasti prevláda trojročný kmeň. Chrobáky sa liahnu koncom leta a prezimujú. Na jar opúšťajú pôdu. Fenologicky spadá rojenie do obdobia kvitnutia jablone. Opakovane 3 – 4 x prelietajú k lesným porastom, kde sa kŕmia. Odtiaľ sa vracajú vždy do polí, kde kladú vajíčka. Po 4 – 6 týždňoch sa liahnu larvy, ktoré sa živia drobnými korienkami rastlín. V auguste a septembri sa zvliekajú a prezimujú larvy 2. stupňa. Druhýkrát sa zvliekajú v júni až auguste nasledujúceho roka, prezimujú larvy 3. stupňa. Na jar pokračuje larva v kŕmení a zakukľuje sa od júla do augusta. Vyrastené larvy poškodzujú podzemné časti rastlín.

Vývoj chrobáka je viacročný a závisí od podmienok podnebia a pri vyliahnutí preto dochádza k masovému výskytu a preto tieto roky nazývame chrústie roky. Zvyčajne to býva každé 3-4 roky. Dospelé jedince je potom možné sledovať za teplých májových dní, ako vylietajú a pária sa, aby samička opäť nakládla 70-80 vajíčok, z ktorých prezimujú do 1 metra pod zemou a po 4-5 rokoch z kukly znova vyletí imágo. Samička má 6 vejárikov na tykatlách a samec 7. Nie je problém zatriasť ráno listnáčom alebo aj ihličnanom ako Smrekovec opadavý a striasť tieto zaujímavé stvorenia. V nedávnej minulosti narobili chrústy pomerne veľké škody na úrode a intenzívne sa s nimi bojovalo použitím pesticídov a podobne. S chrústom sú spojené aj menej známe legendy a dokonca ho nájdeme aj v gastronómii.

29. apríl 2010. zdroj: internet

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.