Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá

Časopis VRCHVODA 2017

   

Prístupy

Cigeľ: príroda a kultúra

Kto je online

Prihlásenie






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Meniny

Dnes má meniny
Hermína
Zajtra má meniny
Monika

Výber šablóny

Ankety

Domov
Chrústy
Napísal Ivan Kadlečík   
29. 04. 2010

Krátko po zotmení a neskôr nás počas tohtoročných jarných večerov prekvapuje množstvo vylietajúcich a narážajúcich chrústov.

V tomto roku sa rojí trojročný kmen IIIo s periodicitou výskytu 2010, 2013, 2016…, ktorý zaberá veľké územné celky. Štvorročný kmeň IV2 s periodicitou výskytu 2010, 2014, 2018… patrí k veľmi slabým a hospodársky bezvýznamným. Čo chrúst poškodzuje? Listnaté stromy, uprednostňuje duby, zriedka ihličnaté stromy. Popis škôd: žer listov, listy od okraja obžraté, presvetľovanie koruny, niekedy aj holožer, výskyt na jar (v máji - júni), vädnutie mladších stromov cez larválny žer na koreňoch. Chrúst obyčajný je veľmi známy škodca nielen v lesoch, ale aj v záhrade - škodí mnohým poľnohospodárskym plodinám počnúc ovocnými drevinami, jahodami a viničom, ďalej mnohými druhmi zeleniny a končiac celým radom ďalších listnatých drevín. Poškodené rastliny zelenín a jahôd možno z pôdy ľahko vytiahnuť; napadnuté, najmä mladé ovocné stromčeky a štepy viniča vädnú a usychajú. U nás sa vyskytuje vo všetkých oblastiach. Chrobáky obžierajú listy, kvety a letorasty a v krátkom čase môžu spôsobiť až holožery. Larvy, ktoré sa nazývajú pandravy, žijú v zemi a vážne poškodzujú podzemné časti rastlín. Sú veľmi žravé, najmä v druhom až štvrtom roku vývinu. Čítajte viac: http://domacnost.sme.sk/c/5101041/chrust-obycajny-je-skodca.html#ixzz0mWRdFfBQ

Chrúst obyčajný (Melolontha melolontha) bol v minulosti veľmi významným a rozšíreným škodcom. V ostatných rokoch sú výskyty opäť početnejšie, lokálne dochádza k významným škodám. Škodia larvy, ktoré poškodzujú podzemné časti rastlín, i chrobáky, ktoré obhrýzajú listy listnatých drevín vrátane viniča. Chrobák je 25 – 30 mm dlhý, má čierny štít a červenohnedé krovky. Typické sú vejárovité, desaťčlánkové tykadlá. Larva (pandrava) je mäsitá, žltobiela, s hnedou hlavou, prehnutá do tvaru C, dospelá meria 50 – 65 mm. Vývoj chrústa trvá 3 – 4 roky. Vo vinohradníckej oblasti prevláda trojročný kmeň. Chrobáky sa liahnu koncom leta a prezimujú. Na jar opúšťajú pôdu. Fenologicky spadá rojenie do obdobia kvitnutia jablone. Opakovane 3 – 4 x prelietajú k lesným porastom, kde sa kŕmia. Odtiaľ sa vracajú vždy do polí, kde kladú vajíčka. Po 4 – 6 týždňoch sa liahnu larvy, ktoré sa živia drobnými korienkami rastlín. V auguste a septembri sa zvliekajú a prezimujú larvy 2. stupňa. Druhýkrát sa zvliekajú v júni až auguste nasledujúceho roka, prezimujú larvy 3. stupňa. Na jar pokračuje larva v kŕmení a zakukľuje sa od júla do augusta. Vyrastené larvy poškodzujú podzemné časti rastlín.

Vývoj chrobáka je viacročný a závisí od podmienok podnebia a pri vyliahnutí preto dochádza k masovému výskytu a preto tieto roky nazývame chrústie roky. Zvyčajne to býva každé 3-4 roky. Dospelé jedince je potom možné sledovať za teplých májových dní, ako vylietajú a pária sa, aby samička opäť nakládla 70-80 vajíčok, z ktorých prezimujú do 1 metra pod zemou a po 4-5 rokoch z kukly znova vyletí imágo. Samička má 6 vejárikov na tykatlách a samec 7. Nie je problém zatriasť ráno listnáčom alebo aj ihličnanom ako Smrekovec opadavý a striasť tieto zaujímavé stvorenia. V nedávnej minulosti narobili chrústy pomerne veľké škody na úrode a intenzívne sa s nimi bojovalo použitím pesticídov a podobne. S chrústom sú spojené aj menej známe legendy a dokonca ho nájdeme aj v gastronómii.

29. apríl 2010. zdroj: internet

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >
© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.