Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Aktuality arrow Ochrana životného prostredia arrow V EÚ má verejnosť väčší vplyv na EIA
V EÚ má verejnosť väčší vplyv na EIA
Napísal Administrator   
04. 02. 2010

V procese povoľovania činností, ktoré majú významnejší dopad na životné prostredie a preto podliehajú povinnému posudzovaniu vplyvov na životné prostredie (EIA), musia slovenské úrady urýchlene urobiť zmeny podľa európskych noriem.

Majú odstrániť nezrovnalosti  našich zákonov s európskymi smernicami, podľa ktorých má verejnosť zaručené „včasné a účinné príležitosti zúčastniť sa na procesoch environmentálneho rozhodovania". Úrady majú konať viac ekologicky, zaujímajať sa viac o názory verejnosti, robiť rozhodnutia s ohľadom na dopad na životy bežných ľudí, mnohostranne a bezodkladne informovať obyvateľstvo, chápať oprávnenosť individuálnych záujmov "bežných občanov".

U nás v Cigli aktuálne beží jeden z procesov EIA - posudzuje sa zámer spoločnosti Kruh, spol s r. o., ktorá plánuje rozšíriť ťažbu andezitu v kameňolome Košariská. Činnosť podlieha povinnému hodnoteniu a 29. decembra 2010 ministerstvo určilo rozsah hodnotenia, neustúpilo sa od správy o hodnotení. Ako píšeme vo viacerých článkoch na www.vrchvoda.sk, podľa našich individuálnych stanovísk, ktoré sme podali na ministerstvo a úrady životného prostredia ťažba a doprava stotisícov ton kameňa ročne môže spôsobiť značné škody na životnom prostredí - ovzduší, pôde, vode, krajine, faune a flóre, kvalite života obyvateľov Cigľa. Možno nová legislatíva trochu zaváži v prospech našich argumentov

Prečítajte si článok http://www.sme.sk/c/5226164/vlada-zachranuje-eurofondy-pre-brusel-schvalila-novelu.html

 Európska komisia chce, aby v zákone o EIA neboli definované iba občianske iniciatívy, združenia a organizácie podporujúce ochranu životného prostredia, ale aj všetky fyzické osoby, a teda aby boli vážnejšie brané názory a práva verejnosti.  V piatok 5. 2. 2010 sa kvôli tomu uskutoční mimoriadne rokovanie vlády a vláda zapracuje tieto požiadavky, vrátane fyzických osôb, do zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Parlament by mal schváliť zmenu uvedeného zákona v skrátenom legislatívnom konaní. Termín 15. februára, dokedy má Slovensko podľa Bruselu túto zmenu schváliť, by mal byť dodržaný. Pretrvávajúci nesúlad by totiž mohol zablokovať proces schvaľovania mnohých projektov spadajúcich pod smernicu EIA, nielen projektom z operačného programu životné prostredie, ale aj ďalším programom.

Zdroj: www.openiazoch.sk www.aktuality.sk www.vrchvoda.sk

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.