Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Všetky príspevky arrow Programový rozpočet obce Cigeľ
Programový rozpočet obce Cigeľ
Napísal admin   
17. 09. 2009

V súvislosti so zasadnutím obecného zastupiteľstva 18. 9. 2009, na ktorom sa rokovalo aj o rozpočte, aj v súvislosti s prípravou rozpočtu na nový rok 2010 nezaškodí zaujímať sa o zverejnený programový rozpočet obce Cigeľ na roky 2008 - 2010, ktorý vznikol v rámci jedného projektu ministerstva financií.

Vstupnú správu môžete stiahnuť TU.
Programový rozpočet 2008 - 2010 môžete stiahnuť TU.

Od roku 2009 sa „povinnosť“ pripravovať tzv. programové rozpočty vzťahuje aj na jednotlivé subjekty územnej samosprávy - teda obce, mestá a vyššie územné celky - čo znamená, že rozpočty samosprávy pre roky 2009-2011 už majú obsahovať údaje o zámeroch a cieľoch samospráv. Tým sa podstatne zvýši informačná hodnota týchto dokumentov a súčasne sa implementujú základy pre plánovanie výdavkov v strednodobom časovom horizonte s možnosťou konfrontovať plány samosprávy so skutočnosťou, t.j. prezentovať v rozpočtoch ciele (výkonnosť samosprávy) a monitorovať ich dosahovanie.

V tejto súvislosti Ministerstvo financií SR spustilo v roku 2008 Projekt pilotnej implementácie programového rozpočtovania (s dôrazom na využitie strategického plánovania) pre zvýšenie efektívnosti vynakladania verejných zdrojov a účinnosti dosahovania cieľov a zámerov na úrovni územnej samosprávy. Ako jedna z 30 obcí bola do projektu zapojená aj obec Cigeľ.

Cieľom projektu je prostredníctvom programových štruktúr formulovaných v pilotných subjektoch úspešne implementovať programové rozpočtovanie v miestnej a regionálnej územnej samospráve pre návrhy rozpočtov na roky 2009 – 2011

Cieľom vstupnej správy bolo preskúmať rozpočtový proces subjektov územnej samosprávy, ktoré sú zapojené v projekte, a to najmä z hľadiska:

  • príjmov a výdavkov rozpočtu v časovom rade;
  • existencie regulačného rámca;
  • existencie strategického rozmeru v rozpočtovom procese a jeho uplatňovania;
  • procesu prípravy rozpočtu, realizácie rozpočtu, jeho úprav, monitorovania a hodnotenia;
  • existencie organizačnej štruktúry úradu vo vzťahu k tvorbe programovej štruktúry
    a definovaniu zodpovednosti;
  • úloh jednotlivých subjektov v rámci územnej samosprávy (útvary, rozpočtové a príspevkové
    organizácie, zastupiteľstvo a pod.) na rozpočtovom procese.
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >
© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.