Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá

Časopis VRCHVODA 2017

   

Prístupy

Cigeľ: príroda a kultúra

Kto je online

Prihlásenie






Zabudli ste heslo?
Nemáte účet? Vytvorte si ho!

Meniny

Dnes má meniny
Jaroslava
Zajtra má meniny
Jaroslav

Výber šablóny

Ankety

Domov
Vatra 2009
Napísal Ivan Kadlečík   
29. 08. 2009

Už v sobotu ráno po partizánskej Vatre je na internete správa tlačovej agentúry, ktorá celkom dobre vystihuje aj naše zážitky. Vyšlo počasie, príjemná letná noc pred búrkou. Bolo dobre, ľudia tancovali, spievali, zabávali sa...

Nad partizánskou obcou Cigeľ  zapálili v predvečer 65. výročia SNP údajne najväčšiu symbolickú povstaleckú vatru SNP na Slovensku. Tamojší potomkovia partizánov ju stavali už deň pred jej zapálením a spotrebovali na ňu 15 kubických metrov prevažne bukového dreva. Týčila sa do výšky 12,60 metra.

CIGEĽ. Pri vatre sa v piatok stretlo takmer tisíc obyvateľov obce a širokého okolia. Prihovoril sa im starosta Cigľa Štefan Mjartan. Pripomenul, že tradície partizánskych vatier súvisia s aktívnou účasťou občanov obce v protifašistickom odboji. V neďalekých horách pôsobila partizánska skupina Major, zložená väčšinou z Cigeľčanov. Fašisti sa obci a jej obyvateľom, podporujúcich partizánov, kruto pomstili. V ranných hodinách 13. januára 1945 nemeckí vojaci vtrhli do dediny. Niektorých občanov mučili a aj zavraždili v miestnej krčme. Potom do Prievidze odvliekli ďalších 136 Cigeľčanov, kde ich na gestape kruto vypočúvali. Z nich 24 sa už domov nikdy nevrátilo.

Na ich počesť si túto udalosť pripomínajú Pochodom vďaky lyžiarov i peších turistov. V tomto roku sa uskutočnil už jeho 34. ročník. V lete zasa organizujú futbalový turnaj. V obci si z minulých rokov zachovali izbu revolučných tradícií, kde sa nachádzajú dokumenty z obdobia SNP.

Vatru spoločne so starostom zapálil posledný žijúci odbojár z Cigľa, už 90-ročný Štefan Svitok, spoločne s predsedom miestnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Dušan Weiss. Členmi tejto organizácie v súčasnosti sú už iba potomkovia odbojárov. Iskry z vatry, ktorú bolo vidieť aj viac ako v 20-kilometrovej vzdialenosti, sa potom pomiešali s girlandami ohňostroja, ktorý organizátori pripravili po prvý raz. Vatra horela do skorého rána a dovtedy sa účastníci aj zabávali pri ľudovej hudbe.

sobota 29. 8. 2009 11:32 | Copyright © TASR 2009

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >
© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.