Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Aktuality arrow Ochrana životného prostredia arrow Veľké banské nešťastie v blízkej Handlovej
Veľké banské nešťastie v blízkej Handlovej
Napísal Ivan Kadlečík   
11. 08. 2009

V stredu 12. augusta 2009 máme na Slovensku štátny smútok. Vyjadrujeme zármutok a úprimnú sústrasť všetkým príbuzným a známym baníkov a záchranárov, ktorí prišli o život v susednej Handlovej.

Obeťami banského nešťastia v Handlovej sú 20 baníci – 11 banskí záchranári a deviati civilní baníci, ktorí likvidovali požiar, zaznamenaný v pondelok 10. augusta 2009 o 7.00 v časti Východnej šachty, kde sa skončila ťažba 17. júna, v hĺbke zhruba 330 metrov pod povrchom.

K výbuchu, ktorý v pondelok ráno vo východnej šachte v Handlovej zavalil baníkov, došlo v hĺbke 330 metrov pod povrchom a asi 500 metrov od miesta výstupu z výťahu. V tejto časti šachty sa od 17. júna neťažilo, baníci chodby postupne uzatvárali múrmi z elektrárenského popolčeka, aby sa k nevyťaženému uhliu a uhoľnej drviny nedostal kyslík. Ten by mohol spustiť požiar. Kyslík sa do uzatvorených chodieb napriek tomu dostal „prerážkou“ v stene. Keď sa nevyťažené uhlie dostane do kontaktu s čerstvým vzduchom, môže začať tlieť a pri horení sa uvoľňujú sekundárne horľavé plyny.

Veríme, že banský úrad, polícia, Hornonitrianske bane, ministerstvá, odborári, experti... zabezpečia dôkladné posúdenie rizík a bezpečnej prevádzky uhoľných baní. Po ukončení ťažby podľa banského zákona musia prevádzkovatelia vyťažené územie revitalizovať a postarať sa o nápravu škôd. Nie je predsa možné, aby sa nekontrolovateľne niekde hlboko v podzemí uvoľňoval metán, jedovaté plyny a hrozili podzemné výbuchy. Veď aj katastrálne územie nad Cigľom je vo veľkej miere poddolované.

V novembri 2006 v bani v Novákoch zahynuli štyria ľudia. Dodnes nie je vysvetlené toto dosiaľ najvážnejšie banské nešťastie, polícia obvinila riadiacich pracovníkov Hornonitrianskych baní, vyšetrovanie stále nie je ukončené. Je pravdepodobné, že ani príčiny a prípadní vinníci augustovej katastrofy v Handlovej nebudú rýchlo vysvetlené.

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.