Dve % pre OZ VRCHVODA

Darujte 2 percentá
Domov arrow Aktuality arrow Zaujímavosti z obce arrow Záhada cigeľského trojuholníka (alebo to bol kruh?)
Záhada cigeľského trojuholníka (alebo to bol kruh?)
Napísal Ján Krausko   
10. 03. 2009

Cigeľ je krásna obec, ktorá si toho mnoho pamätá. Práve preto by sa mala s rozvahou stavať k výzvam, ktoré pred ňu kladie súčasnosť, a myslieť aj na to, aké otázky položí budúcnosť. Tieto otázky nebývajú vždy príjemné.

Tak ako všetko, aj Cigeľ má svoje "chybičky krásy"(a nielen estetické...). Niekedy však stačí naozaj málo, len trošku chcieť, a problémy sa dajú pomerne ľahko odstrániť. Nasledujúce riadky popisujú jeden z nich. Je najvyšší čas pustiť sa do práce...

Realitou v našej obci je, že o drvivej väčšine zasadaní obecného zastupiteľstva (OcZ) sa občan dozvie až dodatočne, zvyčajne niekoľko dní až týždňov po termíne zasadnutia. V zákone o obecnom zriadení (zákon č.612/2002 Zb.) pritom stojí:

„Návrh programu rokovania sa oznamuje a zverejňuje na úradnej tabuli aspoň tri dni pred zasadnutím obecného zastupiteľstva alebo, ak ide o mimoriadne zasadnutie, aspoň 24 hodín pred jeho konaním.“ (§12 odsek 1)

Ak sa nejakou šťastnou náhodou občan o zasadnutí OcZ dozvie vopred, to ešte neznamená, že mu bude umožnené sa zasadnutia zúčastniť. Ako príklad uvediem mimoriadne rokovanie OcZ konané 6.10.2008 (to, na ktorom bol schválený prejazd nákladných automobilov z lomu Vtáčnik obcou Cigeľ...). Občania, ktorí sa prišli zúčastniť tohto zasadnutia, boli doslova vykázaní bez udania relevantného dôvodu ( tvrdenie, že „rokovanie je neverejné“ bez odkazu na konkrétny zákon, ktorý účasť verejnosti vylučuje jednoducho neobstojí). V spomínanom zákone sa doslova píše:

 „Rokovania obecného zastupiteľstva sú zásadne verejné. Obecné zastupiteľstvo vyhlási rokovanie za neverejné, ak predmetom rokovania sú informácie alebo veci chránené podľa osobitných zákonov.“ (§12 odsek 4)

To, či nerešpektovanie zákona zo strany obce vyplýva z chybnej interpretácie, alebo je to jednoducho svojvôľa, zostáva otázne. Posledné rokovanie obecného zastupiteľstva sa konalo 20.2.2009 a nieslo sa v podobnom duchu ako zasadnutia minulé. So zvedavosťou preto očakávame, ako bude vyzerať nasledujúce rokovanie obecného zastupiteľstva...

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Prvá písomná zmienka!

Strom roka 2016

Počasie v Cigli

© 2024 Občianske združenie Vrchvoda, Cigeľ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.